Fra i dag kan danskerne på én gang støtte Røde Kors med at hjælpe de mest udsatte under coronakrisen, og samtidig inspirere tre kunstnere til at skabe kunstværker.

Ved at dele et billede af din hånd kan du gøre en forskel nu og her og støtte de mest sårbare under coronakrisen. Samtidig støtter du et landsdækkende projekt, hvor tre kunstnere skaber ny kunst over coronaens påvirkning i Danmark.

Fra i dag kan danskerne på én gang støtte Røde Kors med at hjælpe de mest udsatte under coronakrisen, og samtidig inspirere tre kunstnere til at skabe kunstværker, der skal minde os om, hvordan vi holdt hånden under hinanden i en svær tid. Det sker ved, at danskerne deler deres tanker og et billede af deres hånd via en nyudviklet digital, grafisk platform. For hver hånd giver Coop 5 kr. til Røde Kors, mens de delte fotos og tanker er inspiration i et stort kunstprojekt ledet af SMK (Statens Museum for Kunst). Projektet hedder ”Berørt” og er skabt i et partnerskab mellem Røde Kors, SMK, Coop og Hjaltelin Stahl – a part of Accenture Interactive.

En fælles tidskapsel

Danskernes hænder har opbygget vores samfund. Indtil for nylig var vores hænder nøglen til den mest almindelige omgang med vores medborgere. Pludselig har corona ramt vores samfund og hele verden med en hast, vi aldrig før har set. Og med en slutdato, vi endnu ikke kender. Nu skal vi spritte vores hænder af, og vi må vi ikke længere give hinanden hånden.

Med projektet ’Berørt’ får danskerne nu en anderledes mulighed for at bruge hænderne i en god sags tjeneste. Gennem projektet kan danskerne række Røde Kors, kunsten og hinanden en hjælpende hånd ved at dele et foto af deres hænder digitalt i en ny grafisk platform. For hver indsendte hånd støtter Coop nemlig Røde Kors med 5 kr., som går ubeskåret til at hjælpe de mest udsatte under coronakrisen i både Danmark og i udlandet. Man kan naturligvis også vælge selv at donere penge direkte til det formål.

Ved upload af fotoet kan hver enkelt bidragsyder sætte et par ord på, hvordan corona har påvirket netop deres liv. På den måde skabes en slags digital tidskapsel, som kommer til at udgøre inspiration for kunstnerne i kunstprojektet. Konkret skal projektet udmønte sig i nye, originale kunstværker, der vil minde danskerne om, hvordan vi hver især, vores nærmeste og vores nation blev berørt af corona. Og hvordan vi i fællesskab stod sammen om at komme igennem krisen.

”Coronakrisen berører os alle. Men den er også en mulighed for, at vi kan vise, hvor stærke vi er i fællesskab, når vi giver hinanden en hjælpende hånd. Mere end 17.000 har foreløbigt meldt sig som corona-frivillige hos Røde Kors, så vi ved, at danskerne er klar til at hjælpe hinanden. Med ’Berørt’ gør man en forskel på en ny, digital og engagerende måde og bidrager til at skrive historien om coronakrisen – og den historie skal være præget af sammenhold og fælles forståelse. ’Berørt’ er et fantastisk billede på den sammenhængskraft, som vi så ofte taler om herhjemme”, udtaler Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

SMK i spidsen for kunstværk

De mange uploadede hænder og tilhørende tanker overdrages til SMK, der inviterer tre kunstnere til at komme med en kunstnerisk respons på det at være berørt af corona. Resultatet bliver tre helt nye værker, der hver især bliver et perspektiv på corona og krisens konsekvenser i en tid, hvor vi har måttet undvære sociale aktiviteter, fysisk kontakt, nærhed og berøring. Kunstnerne får adgang til databasen med uploadede hænder og tanker, og kan bruge dem som inspiration eller materiale i udviklingen af deres værker.

I marts 2021, på årsdagen for statsminister Mette Frederiksens nedlukning af Danmark, vil de endelige værker være klar og blive præsenteret i SMK’s museumshave, hvor alle interesserede kan kigge forbi. Herefter tager værkerne på rejse rundt i Danmark.

”Billedkunstens værker kan udtrykke oplevelser af en tid, en situation og et sted på helt egne og overraskende måder. Værkerne kan fremkalde erfaringer af frygt, undren, håb, uoverskuelighed og nye muligheder i en form, som også har værdi for eftertiden. Det har vi brug for nu. Og det vil vi stadig have brug for, når krisen er overstået. Vi engagerer os i dette projekt, fordi vi ønsker at bidrage til, at den nuværende, historiske situation får en række kunstnerisk udtryk, som vi enkeltvis og i fællesskab kan reflektere over. Det er vi stolte over at være en del af”, siger Mikkel Bogh, direktør på SMK.

Coop og Hjaltelin Stahl – part of Accenture Interactive støber fundamentet

’Berørt’ er udtænkt, udviklet og støttet af Coop og Hjaltelin Stahl – part of Accenture Interactive med Coops adm. dir. Peter Høgsted som initiativtager. Coop stiller desuden infrastruktur til rådighed for formidling af projektet. Coops 1,8 medlemmer vil gennem Coops medlemsprogram og app blive opfordret til at deltage.

”I Coop føler vi et stort ansvar for at skabe og understøtte fællesskaber. Vi har med stor respekt set, hvordan danskerne er rykket sammen og tager ansvar under coronakrisen. Både i vores butikker og i samfundet. Derfor fik vi ideen til, at vores sammenhold kunne bruges til at skabe noget større og samlende, hvis vi turde tænke lidt ud af boksen. Jeg er enormt stolt over, at så stærke og kompetente kræfter er gået ind i projektet med stor energi. Jeg glæder mig til at give en hånd til det gode formål, og jeg håber, at mange vil følge trop”, siger Peter Høgsted, adm. direktør i Coop.

’Berørt’ er kreativt udtænkt og udviklet af Hjaltelin Stahl – part of Accenture Interactive, som også står bag det tekniske setup i den unikke, mobile og webbaserede platform, hvor de uploadede hænder samles grafisk.

”Aldrig har så meget menneskelig kontakt foregået på digitale og mobile platforme, som vi har set i den seneste tid, hvor vi ikke har kunnet møde vores kære fysisk. Med ’Berørt’ forener vi teknologi, menneskelighed og kreativitet. Vi får bygget en digital bro mellem danskerne gennem en helt nytænkt brugeroplevelse. Med lidt held vil projektet blive betragtet som en tidskapsel over vores fælles læringer som nation i denne på alle måder helt særlige tid”, udtaler Steffen Hjaltelin, founder af Hjaltelin Stahl, som er del af Accenture Interactive.

Yderligere information:

Røde Kors: Signe Reeholm, +45 3529 9699
SMK: Karen Ormstrup Søndergaard, +45 2552 7203
Hjaltelin Stahl: Steffen Hjaltelin, +45 6010 7770
Coop: Peter Høgsted +45 5159 4468 (via Jens Juul Nielsen)