I Coop er alle stegepander fri for PFAS

Coop har fra september 2024 forbud mod PFAS i alle stegepander og bageforme. Nu, hvor den sidste pande med PFAS er væk, er vi i mål med vores ambition fra 2014: At indføre forbud mod PFAS i alle varegrupper, hvor der findes et alternativ til de problematiske fluorstoffer.

Se efter mærket FRI FOR PFAS

Det skal være nemmere for dig som forbruger at undgå PFAS. Derfor finder du fremover mærket FRI FOR PFAS ved alle stegepander og bageforme i Coops butikker. Skiltene viser tydeligt, at varerne er fri for PFAS.

Vi ved, at mange af vores kunder kender til PFAS og er bekymrede for stofferne*, men at de fleste ikke ved, hvilke produkter de skal vælge for at udgå PFAS.

* 69% af Coops kunder har hørt om PFAS og 85% af denne gruppe er i nogen eller høj grad bekymrede for PFAS. Kilde: Coop Consumer Insight april 2023

Hvorfor kæmper Coop mod PFAS?

Coop arbejder systematisk ud fra et forsigtighedsprincip. Det betyder, at vi tilstræber at udfase og erstatte kemikalier, som er under særlig mistanke for at påvirke menneskers sundhed eller miljøet negativt.

Derfor forbød Coop PFAS i fødevareemballager i 2014. Siden har vi indført forbud mod PFAS i pap- og papiremballage, kosmetik- og plejeprodukter, tandtråd, gulvsæbe, tekstil, sko, boligtekstil, møbler, imprægneringsmidler, havehynder og parasoller – og nu altså også i stegepander og bageforme.

Mærkning kræver en særlig indsats

I Coop mener vi ikke, at PFAS hører hjemme i dagligvarer og forbrugerprodukter. Derfor har vi forbudt PFAS i alle de varegrupper, hvor vi har kendskab til, at PFAS findes og der er alternativer. Men da det er lovligt at bruge PFAS i de fleste varer, kræver det en særlig indsats, når vi vil skilte med, at varerne er fri for PFAS.

For at være sikre på, at der ikke er PFAS i varerne, gør vi følgende:

  • Vi sikrer, at alle stegepander, gryder, bageforme og brødforme bliver testet for PFAS på et akkrediteret testlaboratorium efter en international anerkendt metode til screening af PFAS.
  • Hvis testresultatet fra laboratoriet viser, at PFAS ikke er detekteret i varen, føler vi os trygge ved at sætte et FRI FOR PFAS-skilt op ved varen i butik.
  • Vi beder alle leverandører af stegepander, gryder, bageforme og brødforme om at underskrive en kontrakt, hvori leverandørerne erklærer, at de ikke anvender PFAS i de varer, de sælger til os.

Ofte stillede spørgsmål om PFAS og stegepander

Er der PFAS i stegepander?

Stegepander og bageforme har typisk en såkaldt slip-let belægning, som sikrer, at mad og kage ikke brænder fast. Denne belægning kan være lavet af PFAS, men der findes også belægninger, som ikke indeholder PFAS.

Er stegepander og bageforme med PFAS farlige?

Nej, stegepander og bageforme er ikke farlige. Der er ikke nogen sundhedsmæssig risiko ved at spise mad, der er tilberedt på en stegepande med PFAS-belægning. I stegepander og metalbageforme er PFAS bundet så godt til metallet, at stofferne ikke afgives til maden.

Skal jeg smide mine stegepander og bageforme ud?

Miljøstyrelsen anbefaler ikke, at man skiller sig af med produkter, der kan indeholde PFAS, men at produkter bruges til fulde, inden man skiller sig af med dem.

Hvorfor stopper I med at sælge stegepander, hvis der ikke er nogen risiko forbundet med at bruge dem?

Produktionen – og på sigt bortskaffelsen af stegepander med PFAS-belægning - bidrager til den globale PFAS-forurening. Samtidig findes der gode alternativer til PFAS i stegepander, så vi ser ingen grund til at fortsætte salget.