Image 5

Tak, fordi du sorterer

Vi mangler genanvendt plast

Hånden på skraldespanden. Vi mangler genanvendt plast. For selvom vi gør alt for at fjerne så meget plast som muligt, kan vi ikke helt undvære den. Den beskytter nemlig vores varer, holder dem friske og forhindrer madspild. Men vi kan give nyt liv til brugt plastik og udvikle endnu flere emballager, der er skræddersyet til den enkelte vare. Så kig efter alle vores varer af genanvendt plast - og tak, fordi du sorterer.

Vi udfaser de sorte kødemballager

I 2025 skal alle emballager i Coop kunne genanvendes. Med udfasning af sort plast på kød tager vi et vigtigt skridt i den retning og sikrer, at din kødemballage bliver genanvendt, når du sorterer den.

Fra april 2024 er alt vores sorte plast til kødemballager klar, og det giver plasten en meget bedre mulighed for at blive genanvendt. Samtidig slipper du for den unødvendige kemi, der er i den sorte farve.

786 1464

Vores venner i Plastindustrien og sorterings- og behandlingsvirksomheden Ragn-Sells har følgende at sige om de miljømæssige fordele ved Coops udfasning af sort plast til kødemballager:

Kenneth Kaasgaard, Head of Circular Solutions, Ragn-Sells Danmark:

”Selvom det godt kan lade sig gøre at udsortere den sorte plast fra husholdninger, så kræver det andre teknologier end den normale detektorteknologi med nærinfrarødt lys (NIR). Den sorte plast bliver således ofte ikke genanvendt, og hvis den genanvendes, er plasten dyr og svær at afsætte, fordi der skal kompenseres for investeringer i andre sorteringsteknologier. Desuden kan den sorte farve kun anvendes til at lave nye sorte produkter, hvorfor der er langt bedre muligheder for at genanvende klar plastik i høj kvalitet.”

Christina Busk, Miljøpolitisk chef, Plastindustrien:

”Vi ved, at plast i transparente farver er et betydeligt bedre valg, hvis plasten skal genanvendes, fordi sorteringsanlæggene har vanskeligere ved at frasortere den sorte plast. Det har vi blandt andet beskrevet i vores nyeste designguide for plastemballager. Hos Plastindustrien er vi derfor meget positive over for Coops beslutning.”

Img 1

Sammen kan vi gøre mere

I Coop er det altid tid til at handle – især når det gælder at mindske brugen af plast. Derfor tjekker vi løbende vores emballager. Og hvis vi helt kan undvære den, så gør vi det. Ellers gør vi alt for at reducere plasten og genbruger mere og mere. Vi tjekker og tester også alternative materialer og går benhårdt efter nye løsninger, som kan sorteres og genanvendes. Så tak, fordi du sorterer og vælger vores varer, der nemt kan få et nyt liv efter brug.

Image 5

Kig efter emballager, der går igen på vores hylder

Al unødig plast skal fjernes fra vores hylder og vores emballager. Og den plast, der er tilbage, skal være nem at sortere. Derfor har alle vores egne varemærker en sorteringsvejledning, som gør det nemt for dig at sortere de forskellige emballager rigtigt. Bare se her:

Hyldevis af varer i emballage klar til genanvendelse

Vi får hele tiden flere og flere emballager af genanvendt plast i vores butikker. Se efter mærket på varen. Her er et lille udpluk lige til at putte i kurven og bagefter sortere.

Diagram 400401571 Plastik Mere Genanvendelse Content Hub 1
Image 10

På gensyn til emballagen

Emballage på de fleste C-salater er lavet af genanvendt plast. Så tak fordi du sorterer. Der er nemlig lige så nemt at sortere, som det er at få en god salat, der er lige til at spise, som kan genanvendes.

Helteprodukt 1

Smør med god samvittighed

Emballagen på Thise smør er lavet af 90% genanvendt plast. Nu har smørbægeret ovenikøbet fået en ”lynlås”, så du nemt kan skille pap og plast fra hinanden og sortere rigtigt.

Helteprodukt 3 (1)

Ren besked om genanvendelse

Alle Coops egne vaskeprodukter har alt på det rene, når det gælder genanvendelse. De er nemlig lavet af genanvendt plast, så plasten ikke ryger i vasken.

Helteprodukt 4

Pluk emballage der er genanvendt

Smag på de flotte Xtra vindruer og nyd også, at emballagen er af genanvendt plast. Låget er også erstattet af film, så vi bruger mindst mulig plast og samtidig passer godt på druerne.

Top Favn
Top Favn

Tak, fordi du sorterer, så vi kan genanvende mere

Alle vil gerne gøre noget godt for klimaet. Men hvor skal man lige starte? Faktisk er svaret i dine skraldespande. For jo mere du sorterer, jo mere kan vi genanvende. Derfor får vi flere og flere emballager lavet af genanvendt plast på hylderne i vores butikker takket være dig. Men vi kan bruge endnu mere, så vi kan udvikle nye og flere emballager, som passer godt på vores varer og er fremstillet af genanvendeligt plast.

FAQ om genanvendelse

Hvad er forskellen på genbrug og genanvendelse? Og hvad er genbrug og genanvendelse?

Genbrug indebærer, at det samme produkt eller emballage bruges igen, uden en længere proces hvor man skiller materialerne fra hinanden.

Et godt eksempel kan være flasker der vaskes og bruges igen, uden at blive brudt ned og produceret forfra igen. Et andet eksempel kan være tøj der efter brug sælges i en genbrugsforretning igen. Reparation er også indenfor rammerne, og muliggør i mange tilfælde genbrug af ting, som ellers skulle være smidt ud.

Genanvendelse er derimod den proces emballager og produkter bør gå igennem, når et direkte genbrug ikke er muligt. Her adskilles materialer fra hinanden, og materialerne omdannes til et format, som kan indgå i en produktion igen. Et eksempel her er den plast fra emballage vi sorterer og genanvender. Her adskiller forbrugeren plast fra pap og andet, lægger det i affaldsspanden til plast, hvorfra det videre bliver sorteret i de forskellige plasttyper på et sorteringsanlæg. Herfra neddeles plasten til flakes, det renses og behandles, for til sidst at blive til små plastkugler der kan bruges til produktion af nye emballager eller andet igen.

Genbrug bør prioriteres over genanvendelse hvor muligt, men begge dele er godt for miljøet.

Hvad er plastik lavet af?

Konventionel plastik er ofte produceret af olie- eller naturgas. Der findes dog også biobaserede plasttyper, som kan være produceret af fx sukkerrør, biologiske biprodukter fra andre produktioner, og i nogle tilfælde affald. Der kan dog være andre udfordringer forbundet med biobaseret plast, og derfor er det ikke nødvendigvis altid bedre end konventionelt plast. Uanset plasttypen er det altid nødvendigt at vi genbruger og genanvender til bedste evne.

Hvilken plast kan genbruges?

Hvis produktet eller emballagen skal kunne genbruges, altså bruges i samme funktion flere gange, så er det vigtigt at plasten, emballagen og produktet er holdbart og slidstærkt.

Det er også vigtigt at plasten er produceret med henblik på genbrug, at den er tiltænkt opbevaring af den produkttype man ønsker at genbruge den til, samt at den er tiltænkt opbevaring under de forhold man ønsker at genbruge den til.

Plasten og emballagen designes ofte med hensyn til netop disse specifikke parametre, og det er for eksempel ikke alle emballager der bør anvendes til frysning, imens andre ikke bør anvendes til opvarmning.

Et godt eksempel på plast og emballage designet til genbrug er madkasser. De er designet slidstærke, så de kan holde til brug af flere gange.

Der er produceret så de kan tåle opvask, og de er tiltænkt opbevaring af madpakker i køleskab og stuetemperatur.

Hvor rent skal plastaffald være?

Det anbefales at emballagen altid tømmes for indhold, men kun skylles let og efter behov.

Er flamingo plastaffald?

Flamingo er plastaffald, men skal ikke sorteres ved husstanden sammen med de øvrige plasttyper.

I stedet skal flamingo bortskaffes på genbrugsstationen, hvor der vil være en særskilt og tilegnet fraktion.

Hvad er hård plast?

Hård plast kan du tromme på. Det er fx plastik, der er støbt til dunke.

Hvad er blød plast?

Blød plast kan du slå knude på. Det er fx plastik, der er blødt som en plasticpose.