8 gode grunde til at vælge økologi:

For at gøre det let at komme i gang, har vi i samarbejde med Økologisk Landsforening lavet en liste over otte gode øko-valg.

Køb økologisk mælk og send køerne på græs

Mange af os forbinder nok mælk med græssende køer under en dansk sommerhimmel. Men det er langt fra virkeligheden for alle køer. Mens alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret, gælder det kun 15 procent af de ikke-økologiske køer. En liter økologisk mælk er samtidig ikke meget dyrere end en ikke-økologisk, så her får du rigtig meget økologi for pengene.

Økologiske æg kommer fra høns, der har plads til at baske med vingerne

Der er forskel på høns. En økologisk høne har ekstra plads i stalden og hele 4 kvadratmeter udendørs at boltre sig på (undtaget under perioder med høj risiko for fugleinfluenza). Skrabehøns kommer slet ikke udenfor med må nøjes med et liv i stalden. Økologiske høns går også i mindre flokke end de ikke-økologiske høns. Hvis du vil have ekstra god dyrevelfærd, skal du se efter økologiske æg med 3 eller 4 hjerter i Coops dyrevelfærdsmærke.

Økologiske æbler og pærer indeholder ikke andet end frugt

Kan man sammenligne pærer og æbler? Hvis de ikke er økologiske, kan begge frugter have et højt indhold af pesticidrester. Især hvis de kommer fra udlandet. Der anvendes til gengæld ingen syntetiske pesticider i den økologiske produktion. Og når det nu særligt er disse frugter, der spises af vores børn, er det jo rigtigt rart at vide.

Undgå unødvendige tilsætningsstoffer i madpakken

En del kødpålæg indeholder nitrit, smagsforstærkere eller tilsat farve. Men ikke det økologiske pålæg. Her er madsminke og unaturlige tilsætningsstoffer ikke tilladt. Faktisk er 343 forskellige E-numre slet ikke tilladt i økologiske varer. Økologisk kødpålæg stammer desuden fra økologiske dyr, som også har haft mere plads og frilandsopvækst med adgang til udeareal.

Økologisk kaffe med fylde, blødhed og god smag

I Danmark drikker vi rigtig meget kaffe. Der er god grund til at vælge en økologisk af slagsen - i hvert fald hvis du vil spare miljøet og kaffebønderne for unødige pesticider. I den ikke-økologiske kaffeproduktion anvendes af og til nogle pesticider, som slet ikke er lovlige i EU, fordi de er for giftige for både mennesker og dyr.

Vælg økologiske havregryn og skån både dine børn og grundvandet for pesticider

Mange børn starter dagen med en portion havregryn. Det er sund fornuft. Og hvis du vælger økologiske gryn, sparer du dine børn for rester af pesticider. Et kilo økologiske havregryn skåner samtidig hele 680 liter grundvand for mødet med pesticider. Når havren kommer fra danske marker, er du derfor med til at beskytte fremtidens grundvand. Økologiske havregryn er ikke meget dyrere end ikke-økologiske, derfor er de et godt sted at starte. Änglamarks havregryn stammer fra danske økologiske producenter.

Brug knolden. Vælg økologiske kartofler og skån naturen for pesticider

I Danmark spiser vi hvert år store mængder kartofler. Og der er store miljømæssige gevinster ved at skifte de konventionelle ud med økologiske. Konventionelle kartofler indtager nemlig en førsteplads, som de mest sprøjtede grøntsager, herhjemme. Økologiske kartofler sprøjtes til gengæld ikke med syntetiske pesticider.

Betyder dyrevelfærd og miljø noget for dig?

Økologiske dyr lever et mere naturligt liv med frisk luft og god plads. Og økologisk kød gavner ikke kun dyrevelfærden, det er også godt for miljøet. Økologiske dyr skal nemlig også have økologisk foder. Når du køber økologisk kød, betyder det derfor ikke bare, at dyrene er garanteret mere plads og udendørsareal, men også mindre brug af pesticider i landbruget. Økologiske dyr får også mindre medicin og antibiotikaforbruget er her også væsentligt mindre end i konventionelle produktioner.