Legetøj uden problematisk kemi

Meget legetøj er produceret i lande langt væk fra Danmark. Og selvom legetøjet stadig skal overholde de strenge europæiske regler, så er det ikke et lovkrav, at legetøjsimportører skal modtage og tjekke al dokumentationen, inden det sættes til salg. Reglerne omkring legetøjsproduktion og kemi i legetøj er således i høj grad baseret på tillid til fx de kinesiske producenter.

Det synes vi ikke er godt nok. Både fordi det skaber utryghed hos vores kunder, og fordi vi også vil kunne stå inde for de produkter, vi sælger. Derfor går vi længere, end loven kræver og forlanger fuld dokumentation fra alle vores importører.

Hvad gør vi i Coop?

I Coop producerer vi ikke selv legetøj. Derfor har vi nøje udvalgt en række danske producenter og importører, som står inde for sikkerheden og kvaliteten af de produkter, de importerer.

Hvis du selv handler i udlandet over nettet, er der derimod ingen garanti for, at legetøjet er underlagt de samme sikkerhedskrav, og du skal derfor være ekstra opmærksom. Vil du vide mere om, hvordan du køber sikkert legetøj – også når du handler på nettet, læs mere om det her.

Sådan sikrer vi det legetøj, du køber i Coop:

  • Vi stiller skærpede krav til legetøjet – og vi kontrollerer, de bliver overholdt. Og vi beder vores leverandører om at sikre dokumentationen fra producenten.
  • Vi gennemfører tests og grundig godkendelse hos eksterne kemieksperter, inden vi sælger kemisk legetøj (fx slime, sæbebobler og fingermaling). Producenten skal lave en grundig sikkerhedsvurdering på et godkendt laboratorium. Men vi tjekker også lige en ekstra gang i Coop.
  • Vi tester for flere skadelige ftalater i plastik end loven kræver. 7 forskellige ftalater er på myndighedernes liste. Men vi vil gerne være ekstra forsigtige, så vi tester for 20.
  • Vi synes ikke, parfume hører hjemme i legetøj og har skærpede krav til brug af konserveringsmidler.
  • Vi mærker, som de eneste på markedet, kemisk legetøj og CE-mærkede hobby produkter og tusser med ingredienslisten, så vores kunder kan se hvad, legetøjet indeholder.
  • Vi gennemfører stikprøvekontrol på udvalgte leverandører. Vi har desuden afholdt flere kurser for vores danske leverandører for at hjælpe dem med at sikre legetøjet, inden det sælges til Coop.
  • Vi er ikke bange for at sætte producenter i skammekrogen, hvis vores kontrol viser sig, at der ikke tjekkes grundigt nok.

Ofte stillede spørgsmål til kemi i legetøj

Hvilket legetøj indeholder kemi?

Alt legetøj indeholder kemiske stoffer. Selv en malet træklods.

Hvilke kemikalier kan være problematiske?

Blødgørere i plastprodukter, tungmetaller, parfume og konserveringsmidler. Men mange andre ingredienser/kemikalier i materialer, som legetøjet er fremstillet af, kan være skadelige i koncentreret form. Men heldigvis er der strenge grænseværdier og en meget stram lovgivning på legetøj. Alt legetøj skal ifølge lovgivningen gennemgå en krævende risikovurdering og mange analyser. Legetøjet skal dog ikke godkendes af en myndighed, før det sættes til salg. Det går godt for langt hovedparten. Men der findes hvert år produkter, som vurderes at være farlige, og det er ofte legetøj købt på hjemmesider med importeret legetøj.

Hvordan vælger jeg legetøj uden problematisk kemi?

Vælg altid legetøj fra forhandlere og mærker, du har tillid til. Indeholder legetøjet noget flydende, ansigtsmaling, sminke eller hvis det kan formes/modelleres (f. slime og modellervoks) så vær opmærksom på, om der er angivet en ingrediensliste. Er der ikke, så vælg et andet produkt. Fravælg også parfumerede produkter og plastiklegetøj, der lugter sødeligt.