Mindre madspild i hverdagen


Alt for meget mad ender aldrig med at blive spist. Faktisk smider en gennemsnitlig dansk husstand omkring 128 kg* mad ud om året. Det er både dyrt og trist for den gode mad og vores klima. Så hvad kan du gøre for at spise op og nyde hver eneste bid? Tøm køleskabet, så intet bliver gemt eller glemt. Brug dine rester, planlæg aftensmaden flere dage frem og fyld kurven med varer fra Red maden-køleren i vores butikker.
Læs med og få tips og inspiration til mindre madspild i hverdagen.

*Kilde: Miljøstyrelsen, 2023

Undgå madspild

Når du står foran køleskabet

Det kan være svært at finde inspirationen, når man kigger ind i køleskabet. Derfor laver man de samme retter til aftensmad. Man glemmer ofte den halve aubergine eller de kogte kartofler fra i går. Så brug resterne i køleskabet. Al mad skal spises og ikke spildes.

Når du køber ind

Selv de små valg, vi træffer med indkøbskurven, kan gøre en stor forskel for klimaet. Derfor har vi madansvarlige løsninger i vores butikker, de er med til at stoppe madspild.

Når du har spist

Når aftensmaden er overstået, og der er mad til overs, kan resterne gemmes og bruges i nye retter. På den måde får vi mere ud af vores køleskab og undgår madspild.

Undgå madspild, når du køber ind

Et hak bedre for klimaet

Svampe, der vokser sig for store til at sælge, bliver ofte sorteret fra. Men så alligevel ikke. De bliver nemlig til lækre svampebøffer fra Planteslagterne, der laver god vegansk mad af ”forkerte” grøntsager.

Ikke for skæv til salaten

Er spidskålene lidt for skæve, så får de ikke en chance på vores grønne hylder. Det får de til gengæld i vores C-salater, hvor de snitter sig ned i den ene sprøde pose efter den anden.

Spar penge med Too Good To Go

Skal du spise mere klimaglad mad for færre penge, så prøv madlykken med en pose fra Too Good To Go. Dem samarbejder Coop nemlig med. Det betyder, at du kan købe god mad til stærkt nedsatte priser. Du skal bare hente Too Good To Go-appen, købe posen på forhånd og glæde dig til at hente den i butikken.

Stop den lokale madspild

I Coop har vi en aftale med Stop Spild Lokalt, der hver uge giver overskudsmad fra vores butikker videre til sultne maver i lokalområderne. Desuden donerer Coop hvert år tonsvis af gratis julemad til familier, som har svært ved at klare julen økonomisk.

Undgå madspild, når du har spist

Spis rester fra i går

Er der pasta, kartofler, grønt, lidt kød eller andet godt tilbage fra aftensmaden? Så gem det hele til i morgen og glæd dig til at gøre kål på resterne uden at få sved på panden. Kold pasta kan hurtigt give fylde i en ny salat, og stegt kød kan nemt ryge på middagsbordet igen i stedet for i skraldespanden.

Tips til mindre madspild

I en travl hverdag kan det være svært at tænke på mindre madspild. Derfor har vi gjort det nemmere for dig med et par tips, som er gode at have ved hånden, når du handler eller planlægger ugens indkøb.
Kig med og få smag for mindre madspild.

1. Lav madplan ud fra, hvad du har derhjemme

2. Tjek køleskab og fryser, inden du handler

3. Tjek Red Maden køleren i vores butikker og spar penge

4. Køb frugt stykvis og færdigsnittet grønt, du nemt får spist

5. Frys fx kød, pålæg, brød, ost og smør i mindre portioner

6. Frys grøntrester ned og brug dem senere i gryderetter

7. Tag rester med på madpakken eller frys dem ned

8. Lav mad til flere dage og frys ned i mindre portioner

9. Brug stokken fra fx broccoli i kartoffelmos og supper

10. Frisk trætte grøntsager op med en time i iskoldt vand

11. Tag mindre på tallerkenen (du kan altid tage mere)

12. Se, snus og smag på maden, før du smider noget ud

Q&A om madspild i Coop

Hvor meget mad smider Coop ud?

Coops madspild udgør omkring 1,5 % af omsætningen.

Hvad gør Coop for at reducere madspild?

I Coop arbejder vi med en bred vifte af initiativer, der sikrer at vi forebygger madspild i alle led af vores værdikæde.

På de indre linjer arbejder vi hele tiden med at optimere vores bestillingsprocedurer og systemer, så vores indkøb af varer stemmer bedst muligt overens med vores salg af varer.

I vores butikker bliver varer der nærmer sig sidste salgsdato sæt ned i pris, eller solgt via fx Too Good To Go. En række af Coops butikker donerer desuden på ugentlig basis overskudsmad til Stop Spild Lokalt, som giver maden videre til mennesker med få ressourcer. Til højtider som Jul og Påske, hvor der er risiko for flere overskudsvarer, donerer alle de butikker som holder lukket i helligdagene, overskudsvarer til Stop Spild Lokalt.

I yderste konsekvens bliver mad, der ikke er solgt sendt til bioforgasning. Alle Coops butikker har en container til bioaffald. Det organiske affald omdannes herefter til biogas, som bruges til miljøvenlig opvarmning af huse.

Hvordan skal man forholde sig til datomærkningen på jeres varer?

Datomærket ”bedst før” er en vejledende datomærkning, og holdbarheden på maden med denne mærkning, er ofte længere end datoen antyder. Brug sanserne. Hvis varen ser fin ud, dufter fint, og smager fint kan den sagtens drikkes eller spises.

Datomærket ”sidste anvendelsesdato” skal derimod tages meget seriøst. Er datoen overskredet skal varen smides ud.

Hvad er Coops holdning til skraldere?

Vi kan som virksomhed ikke anbefale, at man skralder, da der er en risiko forbundet med det. Der er typisk en god grund til at varer smides ud. Det kan fx være, hvis kølekæden er brudt og varen dermed kan være sundhedsskadelig. Affaldet kan også være forurenet af skadedyr. Coop kan ikke tage ansvar for, om mennesker bliver syge, når de spiser den mad, de finder i vores containere.