I Coop har vi kun PFAS-fri havehynder og parasoller

Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor vandet preller af parasollen og havehynderne?

Meget ofte skyldes det, at de er imprægneret med PFAS, som er en gruppe af syntetiske og menneskeskabte kemikalier. PFAS kan nemlig gøre tekstil både vand- og smudsafvisende.

Førende forskere er dog enige om, at PFAS påvirker vores miljø og sundhed negativt. Stofferne kædes sammen med bl.a. kræft, hormonforstyrrelser og øget abortrisiko.

Desværre kan PFAS afgives til omgivelserne. Selvom det enkelte produkt ikke er dokumenteret farligt, er det vigtigt for Coop, at der ikke tilsættes PFAS til havehynder, som vi er i hudkontakt med, og parasollen, som kan afgive PFAS til haven, når det regner.

Derfor sælger Coop udelukkende hynder og parasoller uden PFAS. Det er en vigtig milepæl i vores kamp mod PFAS, som startede for et årti siden i 2014, og som betyder, at vi i dag har forbud mod PFAS i en lang række produkter.

Coop har forbud mod PFAS i:

Pap- og papiremballage, kosmetik- og plejeprodukter, tandtråd, gulvsæbe, tekstil, sko, boligtekstil, imprægneringsmidler, stegepander og bageartikler fra egne varemærker samt havehynder og parasoller.

Vores mærke hjælper dig udenom PFAS

Vil du undgå PFAS i f.eks. haven og i køkkenet, så kig efter Coops 'Fri for PFAS'-mærke, når du handler på Coop.dk.

PFAS er udbredt

PFAS blev opfundet i 1950’erne, og i dag findes der tusindvis af forskellige PFAS-stoffer i mange typer af produkter. For dig som forbruger kan det være svært at gennemskue, om der er PFAS i f.eks. dine havehynder. Virksomheder er nemlig ikke forpligtet til at skrive, hvad deres produkter er imprægneret med.

Coop ønsker et forbud mod PFAS i forbrugerprodukter i Danmark såvel som på EU-plan. Det presser vi politisk på for at få gennemført.