Coops øverste myndighed, landsrådet, har stemt ’ja’ til planen om at sælge halvdelen af Coop Danmark til OK a.m.b.a. Dermed er Coop Danmark sikret en kapitalindsprøjtning på to milliarder kroner.

Coops landsråd stemte fredag ’ja’ til en ny samarbejdsaftale mellem de to medlemsforeninger Coop amba og OK a.m.b.a. 107 stemte for aftalen, mens 5 stemte imod, og dermed er vejen til en refinansiering og et nyt ejerskab af Coop Danmark banet.

Tiltrædende formand for Coop amba, Pernille Skipper, der lørdag overtager hvervet efter Lasse Bolander, er glad for resultatet og ser det som en ny start for butikkerne og for foreningen bag Coop:

”Med denne aftale sikrer vi både forretningens og foreningens fremtid. Det har været helt afgørende at få tilført ny kapital til Coop Danmark, og det har vi med denne aftale sikret på bedste vis. Samtidig markerer aftalen en ny start for foreningen bag Coop, hvor vi sammen med forretningen skal udvikle Coops mærkesager og værdier, og give vores to millioner medlemmer en stærk forbrugerstemme,” siger Pernille Skipper.

Aftalen betyder, at Coop Danmark får tilført to milliarder kroner i ny kapital. Coop amba og OK a.m.b.a. skyder i udgangspunktet hver en milliard ind i Coop Danmark og får cirka 50/50 ejerskab. Pengene fra Coop amba kommer blandt andet via frasalg af en del af foreningens aktiver, herunder Coop Bank. Afhængigt af udviklingen kan ejerandelene komme til at variere. Samtidig får OK bestemmende indflydelse over Coop Danmark.

Coop Danmarks regnskab for 2023 skal efter dagens afstemning godkendes i bestyrelsen og offentliggøres efter landsrådets behandling lørdag. Det kommer til at vise et underskud på niveau med 2022, hvilket ikke er tilfredsstillende, og Coop Danmarks bestyrelsesformand Jeff Gravenhorst, der tiltrådte som formand den 1. oktober 2023, siger derfor om den nye aftale:

”Der er god grund til at takke landsrådet for den klare opbakning. Det betyder, at der er ro om Coops økonomi. Nu kan vi koncentrere kræfterne om at realisere den nødvendige turn around, hvor vi forenkler virksomheden og fokuserer på det gode købmandskab og den basale drift i butikkerne,” siger bestyrelsesformand Jeff Gravenhorst, Coop Danmark A/S.

Hos OK glæder CEO Michael Løve sig over resultatet, som han kalder en lettelse:

”Jeg er glad og nok også lidt lettet. Landsrådets beslutning har afgørende betydning for de næsten 1.000 butikker og 40.000 kolleger, som er en del af Coop, ligesom den også er vigtig for OK. Nu håber vi på en hurtig afklaring med Konkurrencestyrelsen og ser frem til samarbejdet med foreningen om at drive en dagligvarekæde, der fortsat er tæt knyttet til sine kunder og medlemmer,” siger Michael Løve, CEO i OK.

Herefter skal konkurrencemyndighederne godkende handlen. Det forventes at ske i løbet af i år.

Yderligere information om aftalen samt supplerende pressemateriale kan findes på: Forenet om forretning

Ritzau Scanpix tager billeder  

For yderligere informationer og ønsker om interviews:

Informationsdirektør i Coop Danmark, Jens Juul Nielsen, 51 59 44 68
Kommunikationsdirektør i Coop amba, Lars Aarup, 30 91 92 66
Kommunikationschef i OK, Rasmus Boserup, 24 97 15 25