Coop har vundet energiprisen Award of Excellence in Energy Management for sit systematiske arbejde med at sænke energiforbrug og CO2-udledning siden 2016. Prisen uddeles af Clean Energy Ministerial, og det er første gang, at en dansk virksomhed vinder. I juli modtager Coop prisen på årets CEM Forum i Goa, hvor også Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, deltager.

Coop har vundet den internationale energipris Award of Excellence in Energy Management. Prisen uddeles af Clean Energy Ministerial (CEM). CEM er en sammenslutning af verdens ledende lande, virksomheder samt eksperter, og organisationen fungerer som en international platform til at accelerere omstillingen af energisektoren mod rene energiformer samt styrke udviklingen af nye teknologier.

CEM uddeler hvert år priser til en række virksomheder og organisationer, der har demonstreret bæredygtig praksis gennem et certificeret energiledelsessystem ISO 50001, og Award of Excellence in Energy Management er den højeste anerkendelse. Prisen gives til virksomheder og organisationer, der i særlig grad har implementeret energistyringssystemer med succes for at opnå energimæssige, økonomiske og bæredygtige fordele. Coops energiledelsessystem ISO 50001 er Danmarks største inden for branchen.

Tidligere har virksomheder som Schneider Electric, Hilton og General Motors vundet priser fra CEM, og det er første gang, en dansk virksomhed vinder en pris. Coop modtager prisen for sit arbejde med at reducere energiforbruget og dermed CO2-udledningen. Coop har nedbragt CO2-udledningen fra energiforbruget med 42.000 ton siden 2016 og har dermed sparet 150 millioner kr. i energiomkostninger.

Rosende ord fra minister

Coop får overrakt prisen på det årlige CEM Forum, som i år afholdes i Goa, Indien. Det er samme sted, som G20-mødet bliver afholdt til september. Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, deltager på dette års CEM Forum. Han ønsker Coop tillykke med energiprisen:

”Prisen til Coop viser endnu engang, at dansk erhvervsliv er helt i front på det grønne. Coop demonstrerer med deres energieffektiviseringstiltag, at det er sund, grøn forretning at skrue ned for klimaaftrykket og op for de grønne ambitioner. Det, håber jeg, kan inspirere i resten af verden.”

Kræn Østergaard Nielsen, administrerende direktør i Coop, siger:

”Verden befinder sig i en klimakrise, som kræver, at virksomheder tager ansvar for energiforbrug og CO2-udledning. Det har siden 2016 været et stort fokus for os i Coop, og selvom vi har en lang rejse foran os, er vi nået langt. Vi er certificeret til energiledelsessystemet ISO 50001, vi følger en ambitiøs klimaplan, og vi sætter løbende gang i konkrete energioptimeringsprojekter i butikker og på lagre. Det gør mig utrolig stolt, at vi får international anerkendelse for det og bliver fremhævet som det gode eksempel.”

Om Coops arbejde med energioptimering og CO2-reduktion

Coop har udarbejdet en klimahandlingsplan, som er blevet godkendt af Science-Based Targets. Det sikrer, at planen lever op til målene i Paris-aftalen. Ifølge planen skal Coop reducere CO2-udledning fra egen drift med 91 procent i 2030, og det kræver blandt andet 17 procent reduktion af Coops samlede energiforbrug i forhold til 2018-baseline. Energiledelsessystemet er en løftestang til at nå målene, og det går på tværs af organisationen og påvirker alle funktioner.

Coop har rullet en lang række energiprojekter ud siden 2016 – eksempelvis:

  • Udskiftning af 200.000 traditionelle lyspære med LED-lys.
  • Udskiftning af olie- og gasfyr i butikker med bl.a. varmepumper
  • Opsætning af solceller i butikker og på lagre.
  • Installering af varmegenanvendelsesanlæg til udnyttelse af overskudsvarme.

Læs mere

Om Clean Energy Ministerial

Om årets CEM Forum i Goa

Statement fra CEM om vinder

Beskrivelse fra CEM om ISO 50001 og Coops energiarbejde

Coops energicase hos CEM